Godišnje savetovanje Srpskog društva za osvetljenje

Autor T. Zoranović.

Osvetljenje 2017

Godišnje savetovanje je nesumnjivo najvažnija, ključna aktivnost našeg stručnog udruženja budući da nam omogućava da neposredno razmenimo ideje, znanja i iskustva primenjena u praksi, tokom proteklog perioda – poručio je u svom uvodnom obraćanju mr Nebojša Radovanović, dugogodišnji predsednik Srpskog društva za osvetljenje. 

Tokom Savetovanja “Osvetljenje 2017”, održanom u periodu od 14. do 17. novembra u Nišu, prikazani su brojni stručni radovi o primeni novih tehnologija u osvetljavanju gradskih površina, putnih saobraćajnica, tunela, sportskih terena, a vodeće kompanije su na panel-prezentacijama upoznale stručnu javnost sa svojim najznačajnijim realizacijama ostvarenim tokom protekle godine na prostorima Srbije i zemalja jugoistočne i srednje Evrope.

U obilju prezentovanih radova i raznovrsnih tema izdvajamo nekoliko.

- Globalni trend je da se svi “smart sistemi” povežu, integrišu i kontrolišu iz jednog centra, bilo da je reč o pametnim kućnim uređajima, fitnes satovima, pametnim brojilima ili javnom osvetljenju. Globalna revolucija u sistemima daljinskog upravljanja i nadzora u velikom je zamahu a našu stvarnost već uveliko obeležavaju “internet stvari” (IoT - Internet of Things). Milioni uređaja su povezani na internet koji omogućava njihovu neprestanu komunikaciju. Svoje mesto u ovom konceptu našla je i tehnika daljinskog upravljanja osvetljenjem – ukazao je Andrej Đuretić, rukovodilac marketinga u kompaniji “Minel-Schreder Beograd”. Najveća novina u daljinskom upravljanju “internet stvarima” je u osmišljavanju komunikacijiskih protokola koje je Đuretić u nastavku izlaganja i predstavio. Pilot projekat, koji čine svetiljke sa novim kontrolerima, zasnovane na smart sistemu daljinskog upravljanja po IoT – „Internet of Things“ konceptu, “Minel-Schreder” je postavio u delu Bulevara Milutina Milankovića, na Novom Beogradu.   

Racionalnije korišćenje električne energije i postizanje ekonomske uštede primenom savremenih, energetski efikasnih svetiljki za javno osvetljenje - bili su predmet interesovanja Zorana Kovačevića, šefa Službe održavanja srednjeg i niskog napona i Marije Mladenović, glavnog stručnog saradnika u ovoj službi, Tehničkog centra EPS u Kragujevcu. Oni su predstavili studiju tehničko-ekonomske izvodljivosti primene savremenih svetlosnih izvora za Javno osvetljenje grada Kragujevca. Studiju su izveli na osnovu kompleksnih podataka koje su prikupljali tokom 2015/16 godine; o broju stubova javnog osvetljenja, broju i vrsti svetiljki i njihovoj instalisanoj snazi. Tehničko-ekonomskom analizom su proračunali period koji bi bio potreban da bi se “isplatila” sredstva uložena u zamenu postojećih svetiljki - novim LED  svetiljkama, kao i za zamenu natrijumovim od 250 W. Proračunom godišnje potrošnje i finansijske vrednosti investicije, zaključili su da bi se osavremenjavanjem javnog osvetljenja postigli bolji energetski, ekonomski, ekološki i vizuelni efekti. 

Tatjana Marjanović, dugogodišnji ugledni član Srpskog društva za osvetljenje, ukazala je na značaj praćenja međunarodnih tehničkih standarda, njihovog pravilnog tumačenja i uvođenja u domaće tehničke propise. Ona je istakla važnost primene tih savremenih standarda budući da oni obezbeđuju da se u praksi, na domaćem terenu, stalno povećava nivo kvaliteta tehnike osvetljenja.

Posebno interesantno je bilo izlaganje Marka Boškovića i Nikole Grče o alternativnim izvorima napajanja za osvetljenje puteva. Mnogi gradovi širom sveta već pokušavaju da koriste energiju vetra ili sunca za napajanje svetiljki javnog osvetljenja. Autori su prezentovali mogućnosti korišćenja vetroturbina koje bi se pokretale vetrom proizvedenim prilikom kretanja automobila. Govorili su i o mogućem kombinovamom napajanju svetiljki električnom energijom iz solarnih panela i vetroturbina. Prikazali su i princip zasnovan na korišćenju piezoelektričnih materijala, poput kristala kvarca i amazonijuma, koji apsorbuju mehaničku energiju i pretvaraju je u električnu. Kristali se ugađuju ispod sloja asfalta kako bi se koristila mehanička energija nastala od kretanja automobila. Ovakav projekat se već testira na raskrsnicama u Izraelu.

Nesumnjivo je da se i na ovogodišnjem savetovanju “Srpskog društva za osvetljenje”

pokazalo da domaći  stručnjaci za tehniku osvetljenja kontinuirano prate savremene tehnološke trendove i da ta rešenja nakon primene u praksi donose povoljne ekonomske efekte.

 
SITS